HDP’nin savunması seçime 1 ay kala alınacak: HDP’nin planı ne?
ANKARA – Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “14 Mart’ta yapılacak sözlü savunmayı deprem koşullarını da dikkate alarak 3 ay süreyle erteledi” yönündeki başvurusunu gündeme aldı. 3 ay erteleme talebini kabul etmeyen Anayasa Mahkemesi, savunmanın yaklaşık 1 ay sonra 11 Nisan’da yapılmasına karar verdi.
HDP Eşbaşkanları, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararıyla seçimlere yaklaşık bir ay kala kapatma davasını Anayasa Mahkemesi’nde savunacak. AYM Raportörü savunmanın ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri birleştirerek raporunu esas alarak hazırlayacak ve Yargıtay üyelerine sunacak. Ardından karar için Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan toplantı gününü belirleyecek. Bu tarihin 14 Mayıs seçimlerinden önce mi sonra mı olacağı HDP için son derece kritik. Çünkü HDP milletvekili aday listelerini seçime bir ay kala hazırlarken, seçim çalışmalarını yürütürken kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Sözlü savunmanın yapılacağı tarih, milletvekili aday listelerinin YSK’ya sunulacağı tarihe denk geliyor. Kapatma davası kapsamında aralarında tüm HDP’li milletvekilleri ve milletvekili aday adaylarının da bulunduğu 451 kişi hakkında siyaset yasağı aranıyor.
OLUÇ: 3 AY ERTELEME İSTEDİK, AYM 11 NİSAN’A TARİH VERDİ
Kararı pahalıya mal eden HDP Kümelenme Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, tarihin ertelenmesine ilişkin süreci şöyle anlattı:
“Kapatma davasına devam etmek, seçimden önce doğrudan seçime müdahale etmek demektir. Bu nedenle ‘bu konu seçim sonrasına bırakılsın’ diye dilekçe verdik ama kabul edilmedi. Şimdi geçen hafta deprem nedeniyle bir kez daha erteleme dilekçesi verdik. Anayasa Mahkemesi 11 Nisan’ı tarih olarak belirledi. Ancak biz 3 ay erteleme istedik.”
AYM’DEN ‘SEÇİMLERE KADAR HER ŞEYİ YAPABİLİRİM’ AÇIKLAMASI VERDİ
Oluç, “Anayasa Mahkemesi seçime kadar her şeyi yaparım diyor. Mesaj bu. Yani Demokles’in kılıcı olarak kapatma davası ve siyasi yasaklar üzerimizde durmaya devam edecek, bu şu anlama geliyor” dedi.
‘AYM HAZİNE YARDIMI İLE İLGİLİ TALEBİMİZİ RED EDERSE, İKTİDARA UYGUN OLUR’
HDP’nin hazine yardımını engelleme kararına yapılan itirazı da Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak. Oluç, HDP’nin talebinin kabul edilmemesi ve hazineden yardım almadan seçime girmesi durumunda seçmeninin dayanışmasıyla seçim sürecini yürüteceklerini belirterek, “Hazine ve Seçim yardımlarının bloke edilmesi kararı olursa. , Anayasa Mahkemesi bu kararla seçime müdahale edecek. Demokratik ve adil bir seçim olmayacak. Anayasa Mahkemesi hükümete boyun eğmiş olacaktır” dedi.
Oluç, parti yetkili kurullarıyla görüştükten sonra savunma tarihi olarak belirlenen 11 Nisan’dan sonra parti olarak atılacak adımları atacaklarını söyledi.
HDP’NİN KAPATMAYA KARŞI SEÇENEKLERİ NELER?
Kapatılma ihtimaline karşı HDP’nin birçok alternatif planı var. Edinilen bilgilere göre, HDP’nin kapatma kararı beklenmeden Yeşiller ve Sol Parti çatısı altında seçime girilmesi en olası ihtimal. Ancak YSK, seçime girmeye hak kazanan siyasi partilerin listesini henüz açıklamadı. HDP kaynakları, Yeşiller ve Sol’un seçime girmek için tüm süreçleri tamamladıklarını ve YSK’dan olumsuz bir karar beklemediklerini belirtiyor.
HDP, YSK’nın aksi yönde karar almasına da hazır çünkü Türkiye’de benzer kararların hukuki değil siyasi olarak alındığı görüşünde. Yeşiller ve Sol Parti’nin YSK’dan onay almaması halinde HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer almaya hak kazanan TİP ve EMEP listelerinden aday olmaya değer verecek.
HDP’nin son seçeneği seçime bağımsız girmek. Ancak HDP’ye göre buna gerek kalmayacak.